Ajatuksia ROIHUsta

Kuulin ensimmäistä kertaa Roihu -hankkeesta professorilta, joka kertoi että Rovaniemellä ollaan käynnistämässä uudenlaista yhteistyöhanketta: ” Rovaniemi liikunnan ja urheilun huipulla 2014-2020”. Ensimmäinen ajatukseni oli että onpa mahtavaa! Rovaniemellä on jo nyt tarjolla monipuolisia liikuntapalveluja ja verkostoyhteistyöllä on mahdollista saavuttaa vielä enemmän ja sellaisia tavoitteita, joihin kukaan ei yksin toimien pysty. Verkostoyhteistyön hyödyistä vakuutuin tehdessäni pro gradu työni Lapin aikuiskoulutusta kehittäneessä hankkeessa. Yhteistyöverkosto on jotain enemmän kuin yksittäiset yhteistyösuhteet. Verkostoyhteistyön avulla monien eri alojen asiantuntijoiden on mahdollista löytää toisensa ja kohdentaa resurssinsa saavuttaakseen yhdessä määrittelemänsä tavoitteet.

Verkostoituminen ja yhteistyön tekeminen ovat olleet myös lukuisten tutkimusten aiheena ja tietoa aiheesta on helppo löytää. Saatavilla on monia mahtavia opuksia siitä, millaisia yhteistyöverkostoja ja hankkeita on toteutettu ja mikä niissä no ollut toimivaa tai vähemmän toimivaa. Esimerkkeinä mainittakoon ”Yhdistykset palvelemassa yhteiskuntaa – ja toteuttamassa itseään” -kirja, josta voi lukea mm. onnistuneesta seuran ja kunnan yhteistyöstä (s. 44). Voimisteluseuran ja kunnan yhteistyö toi lisää liikuntaa lapsille ja seuralle mahdollisuuden oman lajinsa esittelyyn ja sitä kautta lisää harrastajia (http://www.kolmaslahde.fi/tietoa/casebook). Keskeisestä verkostoyhteistyöhön vaikuttavasta tekijästä, luottamuksesta, saa puolestaan kattavasti tietoa muun muassa Wilénin vuonna 2008 ilmestyneestä väitöstutkimuksesta: ”Luottamus alueellisen yhteistyön haasteena ja mahdollisuutena” (http://urn.fi/urn:isbn:978-951-44-7412-5).

Kuitenkaan lähtökohdiltaan samankaltaisetkaan hankkeet eivät toteudu samanlaisina eri alueilla. Sitä eivät mitkään kirjat voi kertoa, mitä Rovaniemeläiset liikunnan ja urheilun parissa vaikuttavat eri alojen toimijat haluavat verkostoyhteistyöllä saavuttaa. Mitkä käytännöt sopivat meille parhaiten? Mitä meistä jokainen voi verkostolle tarjota ja mitä siitä hyötyä? Huhtikuun alussa 5.4.2014  klo 13-18 tapaamme Rovaniemen kaupungintalolla. Keskiössä ovat silloin nuoret sekä nuorten liikunnan ja urheilun parissa toimivat. Tule siis paikanpäälle kertomaan oma näkemyksesi ja ideoimaan mikä Rovaniemen liikunnan ja urheilun kehittämiseksi on parasta!

Tapaamisiin!

Hannele Lahtinen,

Roihu -hankkeen parissa häärivä tutkija (HTM, Lay)

 

Ps. Muistathan ilmoittautua TÄÄLTÄ!

Normaali

Jätä kommentti